ska man ta bort varje individs ansvar?

Jag har verkligen börjat fundera så mycket på olika saker, kanske har jag för lite att göra när jag ligger på stranden och steker om dagarna? Måste ju säga att det är "skönt" att vara arbetslös i den här värmen, även om ett jobb med lön varje månad hade varit tusen gånger bättre. Nu till saken...

Här där jag bor har det alltid funnits en affär kallad godislagret. En lagerlokal med massor av godis för en billig peng. Så länge jag kan minnas så har den funnits och det är där som fredags eller lördagsgodiset har inhandlats under hela barndomen. Jag är egentligen inget godismonster utan min last är snarare kakor, bullar och mat. Nu har godislagret stängt pga att man ska bygga ut 45:an som går precis bredvid. Det här hade jag skrivit på min privata bilddagbok, att jag tyckte det var tråkigt eftersom affären alltid har funnits. Jag fick en kommentar som sa att det var bra, att alla godisaffärer borde bort så att godisberoende kan minska i Sverige.

Jag reagerade på direkten. Varför skulle man plocka bort alla godisaffärer? Är det inte varje människas beslut och ansvar att man sätter foten innanför den där godisaffären runt hörnet? Att man tar en påse och en slev, plockar i det godiset man vill ha, betalar och sen stoppar godiset i munnen och tuggar?
Varför ska alla bli straffade för att många människor runt om i världen lider av sockerberoende? Jag svarade något sådant om att det är varje människas ansvar och fick ett svar tillbaka igen om uppenbarligen funkar det inte så för om det vore så enkelt så hade det inte funnits beroende av de olika slagen utan alla hade gjort det som var bäst.

Men då känner jag bara såhär.. ska man plocka bort allt som man kan bli beroende av då? Ska man sluta sälja alkohol, ska man stänga ner alla spelarkader och casinon? Ska man ta bort socker ur bakhyllorna, ska man sluta sälja kakor? Ska förbjuda människor att ha sex? Det finns så mycket som man kan bli beroende av, jag vet en som var beroende av ketchup. Ska man ta bort ketchup för att hon ska slippa bli frestad att köpa det när hon är i affären?

Jag menar inte att låta brysk eller fördömande, men att ta bort alla godisaffärer för att allt fler av världens befolkning blir fetare.. det tror jag inte på. Då tar vi också bort våran egna rätt till att ta ansvar över våra egna liv och kroppar. Man kan bara förändra sig själv och ingen annan...

Kommentarer
Postat av: Viktat

Att ta bort dem löser ju dessutom ingenting. Sockerberoende kan stillas på många sätt och precis som med andra beroenden kommer man att hitta ett sätt även om ett av sätten tas bort. Alltså, en alkoholist hittar alkohol även om vi inte ens skulle ha försäljning på barer och Systembolag.



Jag är helt med dig, eget ansvar är ju a och o. I allt, hela ens liv och i samhället.



De som inte klarar av att ta eget ansvar ska däremot ha möjlighet och rätt till hjälp. Behandling och vård är jätteviktigt.

2008-06-04 @ 22:40:21
URL: http://viktat.blogspot.com
Postat av: emelie

klart man inte kan ta bort varje människas ansvar. jag väljer själv vad jag vill göra med mitt liv, vad jag vill äta och inte. sen finns det saker som kan försvåra beslutet, men det yttersta ansvaret ligger fortfarande hos mig.

2008-06-04 @ 23:39:35
URL: http://majmelajd.blogg.se/
Postat av: Evelina

Hej. Jag håller absolut med dig i att man inte kan ta bort alla godisbutiker för att att minska sockerberoendet i landet.

Men däremot har jag och min kompis diskuterat mycket huruvida man ska tillåta vissa droger eller inte. Ökar man åtkomsten så ökar nog också användandet, lika dant med alkohol. Så det tycker jag vore en dum idé, att öka åtkomsten.



Men sen är det är en viss skillnad på socker och droger. Socker finns ju ändå naturligt i vår mat..

2008-06-05 @ 08:31:37
URL: http://evelinafredin.blogspot.com
Postat av: ullis

Jag håller med dig!

Givetvis kan man inte ta bort allt sånt som kan leda till ett beroende och det ska man inte heller. Visst, det är svårt ibland men det är ändå upp till var och en. Är jag sugen på godis och även om jag vet att jag inte borde och så köper jag ändå, ja det är bara mitt fel. Det är självklart att jag kan bli lite irriterad på att ja godiset stod ju alldeles där vid kassan för att fresta men jag hade kunnat strunta i det.

Ja t.ex.

KRAM!

2008-06-05 @ 08:32:27
URL: http://itsnowornever.blogg.se/
Postat av: Karin

jag håller med du..det går ju inte att förbjuda eller funkar att ta bort alla godisaffärer (vilket i sig är ett i-landsproblem..hehe). Man har ju ett egetansvar. Självklart skulle jag ha svårt att låta bli att köpa nåt om jag traska rakt in i en butik proppad med godis, men jag undviker sådana ställen istället för att slippa bli frestad, det är ju upp till var och en. Dessutom är det ju ett säljtrick hos försäljarna att placera ut tex godis precis vid kassor och så..pengar styr liksom. Men det finns ju även de affärer som "tänker på sina kunder" som har godisfria kassor..det är bra tycker jag..så har man åtminstone ett val som kund =)

2008-06-05 @ 09:22:17
URL: http://litenbrun.blogg.se/
Postat av: Kattis

Haha jag är smickrad av att du tar upp det här ;)

Nu menar jag faktiskt inte att man ska ta bort allt ansvar från individen, men jag håller fast vid min åsikt om att man ska förbjuda uppenbara droger. Narkotika är förbjudet, och vissa forskningar visar (man kan få en forskning att visa vad som helst, but still) att socker går att jämföra med narkotikaklassade heroin.. Och att om tobak kom till vår känndedom IDAG så skulle det aldrig godkännas.



Därför tycker jag det är bra att man minskar tillgången på skiten.

Sen ska jag tillägga att det inte är ett STRAFF om man blir utan godis, godis är bara socker och kemikalier som absolut inte är bra för vår kropp... Man borde se det som en välsignelse ;)



Hehe nåväl, jag verkar vara den enda som tycker som jag gör hahaha men jag vidhåller min åsikt och hoppas du inte tycker jag är helt tappad bakom en vagn för det ;)

2008-06-06 @ 12:08:56
URL: http://ernies.blogg.se/
Postat av: Emma

Nä det finns väl en poäng i det med tanke på hur beroendeframkallande socker är. Kan tänka mig att för en som är sockerberoende på riktigt har svårt att hålla sig eftersom det finns godis överallt och socker i det mesta.



I så fall tycker jag hellre såhär om jag skulle måsta välja: Plocka bort allt godis (lösvikt, bars, chips etc) från mataffärerna och sälj enbart i godisbutiker. :P Ungefär som med alkohol alltså.



2008-06-06 @ 13:47:23
URL: http://twentysomething.webblogg.se/
Postat av: Kattis

Jaaa, ett systembolag med godis.. Som inte har öppet jämt.. åtminstone inte nästandygnetrunt som många mataffärer... kanske åldersgräns också... Det hade väl vart något? :D

2008-06-06 @ 17:49:51
URL: http://ernies.blogg.se/
Postat av: Yvette

Jag håller med Kattis.



Jag som är sockerberoende tycker att det är sjukt svårt att gå i en jävla mataffär när man ser all socker överallt. Det är som att slänga in en alkolist i ett systembolag, eller stänga in en narkoman i ett rum fylld med droger och säga att personen inte får röra nåt :P



Men grejen är den att socker är mer accepterat än både droger och alkohol, därmed tycker många att det inte är samma sak, samma behov.

2008-06-08 @ 19:55:45
URL: http://einzigartig.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0