det är inte jag, det är jag

... jag funderade lite och kom på att jag ville fråga (av nyfikenhet): Har du provat att ta hjälp av en dietist, Kognitiv Beteende Terapi eller medicinering någon gång? Eller är du kanske av åsikten att man ska klara att gå ner i vikt utan att ta hjälp av sådant?

Det var delen av en kommentar jag fick häromdagen och jag tänkte att jag skulle svara på den såhär inför alla. Det kanske är någon mer som undrar och om inte så är det ändå något jag har tänkt skriva om.

Jag är inte av åsikten att man definitivt ska klara av att gå ner i vikt utan hjälp. Men jag vet att jag egentligen inte har något fysiskt problem med att gå ner, hade jag haft det hade jag inte klarat att gå ner de 15 kilona förra våren. Så medicinering är egentligen inget alternativ för mig eftersom jag vet att jag kan om jag hittar motivationen och håller fast i den.
Däremot har jag ofta börjat fundera på att ta kontakt med en läkare för att komma vidare med att hitta en terapeut eller liknande igen. Förra våren drevs jag av rent jävlar anamma eftersom en då viktig person hade sagt till mig att jag inte skulle klara att ta tag i något i mitt liv. Dessutom gick jag och pratade med en terapeut en gång i veckan och även om hon inte var bra så hjälpte det mig lite.

I dagens läge så känner jag mest ingenting. Jag försöker hitta tillbaka till den där känslan jag hade när personen sa att jag inte skulle klara det men han betyder inget för mig längre och därför har orden ingen kraft i sig trots att han faktiskt hade rätt för jag har ännu inte klarat det. Förra våren trodde jag att jag kämpade för allt i mitt liv, nu är jag bara fast i en tjock vardagssmet där tiden bara flyter ifrån mig.

Men mitt svar på kommentaren är iaf att jag har mina tankar på att söka hjälp för mitt inre, det är nämligen det som sätter stopp för mig och egentligen inte det yttre. Ovanorna, rutinerna, självdiciplinen, mitt psyke och de essentiella problemen är det som gång på gång tar ifrån mig min kraft...

morot- och squashsoppaJag skrev ju om att jag skulle lägga upp ett recept på morotssoppa för ett tag sen. Bättre sent än aldrig eller hur? Jag har dessutom ändrat om det mesta den här andra gången jag gjorde den, man kan nästan inte säga att det är samma soppa längre. Smakerna passar perfekt, den är söt men lite stark på samma gång, varm och mjuk och med en klick creme fraiche eller turkisk yoghurt är den i mitt tycke perfekt nu på hösten.

4 normalstora morötter
1 squash
6 dl Vatten
1 st Grönsaksbuljong
6 dl mjölk
4 dl Vispgrädde
2 msk sweet chilisås
rikligt med curry
Salt och Peppar

en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche

Koka morötterna och squashen i småbitar i vattnet med buljongtärningen. När det är mjukt så mixa det tills det blir slätt och utan klumpar, häll tillbaka i kastrullen. Koka upp tillsammans med mjölken, grädden och kryddorna. Häll i sweet chilisåsen någon minut innan servering och rör om ordentligt. Klicka i yoghurt eller creme fraiche när soppan är serverad. Det är det som gör den så god, tycker jag. Det kalla och lite syrliga passar så bra ihop med det varma. :)

Smaklig måltid!

mat mat mat, mycket mat :)

Jag tänkte skriva ut vad ni har tipsat mig om här i detta inlägget. Sen i framtiden om jag får mer tips eller hittar egna bra råd så ska jag fortsätta skriva ner här så blir det som en samling för mig och andra att kika på när inspirationen brister. :)

Det här är alltså tipsen som ni har kommit med och det blev många frukosttips. Fortsätt gärna att tipsa om ni har något ni känner att ni vill dela med er av så lägger jag till det. :)


Frukost:
Grov smörgås
Knäckebröd
Fil
Yoghurt
Gröt (graham, havregryn)
Ägg (kokt, stekt, äggröra, omelett)
Fruktsallad
müsli (havregryn, rågflingor, vetegroddar, linfrön, solrosfrön, havrekli, B-jäst, nötter, russin)
morotsstavar
fet ost
keso


Lunch/Middag:
Tacos utan bröd
Het köttfärsröra
Sallad med vit tryffelolja
Kött stekt i sweet chili sås, blandat med sesamolja och soya


Mellanmål:

Frukt
Skorpor med Te
Smoothie

RSS 2.0