Måndag 4

Ah ytterligare en vecka har passerat och första delen av den, fram till torsdagen, gick riktigt bra. Sen efter dess har oplanerade saker dykt upp som har gjort att jag har ätit dåligt (för lite och sällan) men också tvärtom eftersom helgen har bestått av kalas med tårta och andra bakverk. Det syns på vågen.

Vikt: 97.1 kg [plus 0,6 kg | totalt 1,3 kg]
BMI: 37 [minus 0,5]

Besöket hos dietisten gick väl sådär. Jag sa ju efter första gången att jag skulle ge det en chans till för att se om den gav mig något då. Men jag är fortfarande besviken. Hon hade inget att säga mig mer eller mindre. Hon tyckte att min matdagbok var bra och att det inte alls spelar någon roll att man har en dag i veckan som man äter lite mer/godare. Jag hade gått ner knappt ett kilo sen jag var där sist men då ska det tilläggas att sist vägde hon mig med vinterstövlar och i veckan hade jag bara tygskor. Vet inte hur stor skillnad det gör men det kändes ändå inte korrekt.

Hur som helst. Hon tyckte att det var en jättebra viktnedgång (?) och att jag bara skulle köra på som jag hade gjort. Men det känns faktiskt inte helt okej för mig. Jag vill ju äta "normalt" som jag har gjort nu men samtidigt vill jag ju ha mer resultat än det jag har fått. Så jag ska försöka röra på mig ännu lite mer men också vara ännu lite bättre med långsamma kolhydrater. Försöka att planera min kost lite bättre. Så får vi se helt enkelt.

Besök 2 hos dietisten

Japp, idag ska jag dit igen. Känns som att det var igår jag var där men det har redan gått en månad, tiden glider ifrån mig. Förra gången var ju inte särskilt givande men jag hoppas på en bättre träff denna gången, speciellt utan panikattacker och att gå vilse.

Det ska bli intressant vad hon har att säga om min ickeexisterande viktnedgång när jag faktiskt har skött mig bättre än jag någonsin skulle kunna ana. Jag har skrivit upp en veckas matdagbok som jag ska ha med mig. Tänkte att ni kanske ville se också? Annars får ni blunda för nedanstående text. ;)

Måndag:
- Äggröra (2 ägg + skvätt grädde)
- Frukt (äpple, apelsin + 20 gr mandel)
- Kyckling, fullkornsris, currysås och sallad
- Yoghurt, lätt kesella, müsli

Totalt 2 liter vatten
60 minuter snabb promenad


Tisdag:
- Yoghurt, lätt kesella, müsli
- Salladsbuffe (åt lunch i skolans cafeteria)
- Fullkornspasta, lax och spenat
- 2 dl mjölk och 1 frökuse med skinka

Totalt 1,4 liter vatten
25 minuter snabb promenad


Onsdag:
- Yoghurt och müsli
- Risgrynsgröt och mjölk
- Köttbullar, potatis, brunsås och sallad med fetaost
- 1 ägg

Totalt 1,2 liter vatten
85 minuter snabb promenad


Torsdag:
- 2 rågkusar med 2 ägg
- Tomatsoppa med spenat och creme fraiche
- Pannkakor med hallon
- Hallonsmoothie

Totalt 1,5 liter vatten
60 minuter snabb promenad


Fredag:
- Äggröra (2 ägg och en skvätt grädde)
- Tacos
- Nätmelon med vaniljkesella
- Popcorn

Totalt 1 liter vatten
Jag hade en dålig dag, åt alldeles för lite och var inte ute något alls.


Lördag:

- Äggröra, 2 grova tekakor med kalkon, färsk juice
- Bakad potatis med kycklingröra, sallad
- Kycklingburgare, pommes frites, cola
- 100 gr godis

Knappt 1 liter vatten
Promenad hela dagen på museum och i stan. Det var hotellhelgen och inte jättebra mat men kompenserades av all motion. Enligt mig.


Söndag:
- Äggröra, 1 grov macka med ost och kalkon, färsk frukt, juice
- Fullkornspasta och köttfärssås
- 2 korv med bröd
- Yoghurt med müsli

Totalt 1,8 liter vatten
vandring i vättlefjäll cirka 3 timmarVissa dagar har jag fått lägga till andra dagar så alla dagarna var inte helt en vecka i sträck. Jag hade missat att lägga till vissa måltider i hälsovakten så jag la till några av dagarna från andra veckor. Men i det stora hela så är det såhär jag har ätit den senaste månaden.

Jag har försökt äta regelbundet och vissa dagar har det blivit lite för lite mat och andra dagar lite för mycket men istället kompenserat med mer motion. Så jag förstår ärligt talat inte varför jag inte går ner mer i vikt men samtidigt som jag har sagt, det får ta den tiden det gör.

JAG AB

På en friskvårdslektion jag hade förrförra veckan så fick vi göra lite övningar. Jag tycker sånt är kul och man får sig en liten tankeställare i slutändan.

Den ena övningen gick ut på att man skulle se sig själv som ett aktiebolag. I ett aktiebolag handlar det om inkomster och utgifter och det är också mycket det livet handlar om för att hitta en balans. Vi skulle skriva upp allt vi kom på i livet som ger oss energi, positiv eller negativ. Familj, vänner, arbete, hobby, kost, motion osv. När man sedan hade skrivit huvudgrupperna skulle man precisera och skriva dit namnen på sina familjemedlemmar, sina vänner osv.


När man sedan hade sitt liv mer eller mindre framför sig så skulle man börja fundera på hur alla dessa saker påverkade oss. Gav tex den där vännen oss mer positiv energi än negativ? Ja, då satte man ett litet plus vid den personens namn. När man sedan hade värderat allt så hade man ganska svart på vitt framför sig om ens liv mest var positivt eller negativt laddat och man såg också vad man kanske behöver förändra för att få mer positivitet i livet än vad man har.

Nu finns det ju givetvis mer saker än det här som påverkar oss men jag tyckte det var en bra övning. Varför inte testa du också? Du kanske har mer plus än minus i ditt liv som du inte tänkte på, eller du kanske inser att du faktiskt borde förändra lite för att själv må bättre? Jag utmanar dig, som en kul grej. :)

Livet rann ur mig: Måndag 3

Efter alla mina kickar av glädje så faller jag alltid fort som attans neråt igen efter ett kort tag, inget undantag. Redan i onsdags återkom klumpen i magen och stenarna i lungorna som får mig att knappt kunna andas. Men det är bara att fortsätta kämpa, just för tillfället kämpar jag med att gå upp ur sängen. Skönt att måndagar innebär sovmorgon till 13.

Jag har iaf vart uppe en sväng och hälsat på vågen, inga jätteframsteg denna veckan men jag är helt klart nöjd ändå.

Vikt: 96.5 kg [minus 0,4 kg | totalt 1,9 kg]
BMI: 36,8 [minus 0,7]

Jag tror jag ska dammsuga och tvätta golven här hemma istället för att gå ut idag. Enligt hälsovakten bränner man lika mycket kalorier i timmen på att städa som på att gå promenad i vanlig takt. 2 våningar med 6 rok tar trots allt närmare en timme att städa och jag har ingen som helst lust att gå ut denna morgon.

Jag önskar er en trevlig måndag!

Prinsessa

Jag har precis sett färdigt på den svenska filmen Prinsessa av Teresa Fabik. 2/3 av filmen hade jag ont i hjärtat med tårar i ögonen. Trailern försöker framställa filmen som rolig, och det är också något jag funderar över. Varför ska överviktiga människor ses som ett skämt? Jag hade verkligen svårt att se det roliga och jag log nog bara i slutscenen.Varför ska man känna sig begränsad för att man inte är smal, snygg och har alla yttre faktorer till sin fördel? Varför ÄR man begränsad av de anledningarna?

Jag är så fylld av tankar och känslor som jag vill skriva ner nu men jag får liksom ingen ordning på det. Maja är en glad, självsäker och målinriktad person. Åtminstone fram tills dess att hon blir medveten om hur andra ser henne. Plötsligt raseras hennes självförtroende och hon börjar tvivla på sig själv, hon vill ge upp sina drömmar för att andra talar om för henne att hon inte kommer bli något. Varför ska andra få definiera den man är?

Det som jag kände slog mig hårdast var scenerna där Alex var inkluderad. Hur annorlunda chanser man har som överviktig/tjock/fet till att hitta kärlek och någon som ser en för insidan mer än för utsidan. Speciellt en scen där Alex flickvän får reda på att han var med Maja i sthlm, som en vän, och Maja blir orolig för att hon tror att flickvännen ska tro att något hände mellan dem. Så hon upprepar "inget hände, jag lovar, inget hände" och flickvännen utbrister hårt "det vet jag väl" som att det inte finns på kartan att någon skulle vilja ha Maja.

Jag känner ofta så. Likaväl känner jag ofta att jag måste nöja mig med det jag får, jag har tex varit i förhållanden där jag från början har känt att något har saknats men jag har "nöjt" mig. Som att jag måste vara glad för att någon vill ha mig överhuvudtaget. Det handlar bara om min egen osäkerhet för rent logiskt vet jag ju att jag förtjänar det allra bästa. Men det är svårt att vara logisk och låta den logiska rösten vinna över osäkerheten och det dåliga självförtroendet.

Fattie har skrivit ett mycket bra inlägg idag, nämligen om att tjocka människor sägs vara korkade. Läs det, det är verkligen tänkvärt. Det känns lite som att det tillhör alla fördomar som kommer med att vara överviktig. Som att utseendet har något alls att göra med vilka egenskaper och kvalifikationer man har, eller vilka förutsättningar man har för att bli lycklig. Ett bra liv handlar inte om vikt, det handlar om att acceptera vem man är och att hitta människor som gör detsamma.

Prinsessa var en mycket bra film, jag gillar inte svenska filmer så värst mycket annars men som "tjockis" kände jag att den gav mig något. Jag rekommenderar verkligen varenda en av er att se den om ni inte har gjort det än. Förlåt för ett aningens flummigt inlägg, jag tänker och känner mer på nätterna men har svårare att formulera mig vettigt. Klockan är trots allt halv två. :)

In these bodies we will live, in these bodies we will die.

1½ vecka har passerat och det känns som att kroppen börjar stabilisera sig lite efter mina nya rutiner. Framförallt tänkte jag igår på att huden känns så mycket finare än innan, vilket jag gissar är på grund av att jag dricker så mycket mer vatten. Som ni också kommenterade så börjar nog kroppen vänja sig lite mer nu vid den ökade mängden vätska för jag behöver inte springa på toa stup i kvarten men ändå oftare än innan. Men det är okej.

Allt känns fortfarande bra. Det känns som att det är såhär det ska vara, inga extrema metoder och inga förbud utan bara lagom och regelbundet. Igår åt jag tex på Max men kompenserade det med en extra rask promenad på 45 minuter. Jag tror att det kommer ta mer tid att gå ner i vikt men jag är övertygad om att det är såhär man behåller vikten för resten av livet. Jag sover bättre, jag känner mig inte lika svullen och jag är inte ens i närheten av det sockersuget jag har haft tidigare. :)

Jag delar med mig av min favoritlåt just nu, texten passar så bra in på hur jag känner och musiken känns som att ju längre låten spelar ju mer kickar man igång livet. Själen.

Awake my soul - Mumford & Sons.


In these bodies we will live, in these bodies we will die
Where you invest your love, you invest your life

förbaskade mjölk!

Jag gav ju ett slags nyårslöfte om att sluta dricka såna mängder mjölk, jag har faktiskt hållt det riktigt bra. På denna tiden har jag kanske druckit max 5 glas och det är en stor prestation för mig. MEN. För någon vecka sedan drack jag ett glas och hela den eftermiddagen blev jag illamående och med typ kramper i magen plus att jag blev sittandes på toaletten.

För en stund sen åt jag pannkakor och man måste ju faktiskt dricka mjölk till pannkakor. Jag tänkte liksom inte på föregående gång, jag tror inte ens jag har kopplat ihop mjölkdrickandet med det. Sagt och gjort. Men bara nån kvart efter så började jag känna obehaget i magen. Magen kurrar och låter och jag börjar få såna där slags kramper. Så mina tankar är att "tänk så har jag blivit mjölkallergiker nu bara för att jag har vart utan det ett tag"?

Min undran är därför, finns det några av mina läsare som är allergiska eller överkänsliga? Jag har läst att det är iinte samma sak med mjölkallergi som med laktosintolerans men jag vet heller inte vad skillnaden är. Skulle det kunna vara så att jag plötsligt har blivit överkänslig eller är jag bara nojig? Det är givetvis inget jag förväntar mig få ett riktigt svar från, för det måste jag gå till läkare, men jag bara undrar vad ni tänker om det hela...?

Jag känner livet i mig: måndag 2

Helgen har verkligen gjort underverk för min själ och jag somnade lycklig igår vilket jag inte har känt på jag vet inte hur länge. Snart kickar verkligheten igång igen och skimret från helgen får finnas kvar i mina tankar men jag tänker njuta så länge jag kan.

Maten har blivit lite som den har blivit, fikapauser och biogodis bla. Frukosten på hotellet var ljuvlig däremot och jag har ätit den godaste äggröran i världshistorien.

Igår blev inte heller så bra mat men snarare för att jag inte hade chans att äta så mycket. Frukost på hotellet och sen åkte min vän med ett tidigt tåg hem. Jag åkte och träffade en annan kompis och hans bror + vän för en liten vandring i Vättlefjäll (sist gick det lite fel) och det var tufft arbete för min otränade kropp. Speciellt att hänga med i samma takt som 3 killar i bra form. Men det gick bra, vi grillade lite korv vid ett vindskjul och promenerade över en isbelagd sjö. Så igår blev det bara frukost, korv och lite popcorn till filmen på kvällen när jag och kompisen försökte bli lite varma igen efter äventyret.Men idag är det måndag och jag har vägt mig. Alla promenader har kompenserat för den kanske inte så bra kosten för idag väger jag... tamtadadaaa:

Vikt: 96.9 kg [minus 1,5 kg]
BMI: 35 [minus 0,5]

Det här går ju bra, jag äter precis det jag vill men lagom och det är underbart att kunna röra på sig igen. Solen lyser med stolthet allt fler dagar och det är det vi vill ha nu, inte sant? Sol, vår och bättre hälsa. Jag känner livet i mig, som lilla fröken Madicken säger. :)

fredag och helgen blir en utmaning

Veckan har verkligen gått superbra och över förväntan. Jag har inte haft något sockersug som är nämnvärt och det kan jag nog tacka alla regelbundna måltiderna för. Innan trodde jag att jag var tvungen att utesluta kolhydraterna för att bli av med suget men jag saknade alltid pastan och smörgåsar då och då. Den här veckan har jag ätit "som vanligt", tex lätt fruktyoghurt med persika/hallonmüsli till frukost eller 2 små grova smörgåsar med ägg, häromdagen blev det salladsbuffe med min bästa kompis till lunch och igår åt jag risgrynsgröt. Middagarna har varit samma mat som min familj, tex köttbullar och potatis, lax och sen har jag ätit frukt och annat smått på kvällarna. DET KÄNNS SÅ BRA!

Skillnaderna från innan är att jag har ätit mindre portioner och oftare istället. Jag håller koll på kalorierna på hälsovakten och jag dricker som tidigare skrivet mer vatten. Jag har faktiskt bara gått promenader måndag till onsdag för på onsdagen insåg jag att nu är det nästintill omöjligt att faktiskt gå ordentligt för isen ställer till det. Jag önskar att dom kunde salta gångbanorna för i den här takten så lär det vara snö och is fram till midsommar. Men jag ska också säga att jag faktiskt har smygvägit mig och jag har gått ner i vikt, hur mycket får ni veta på måndag. ;)

Men helgen blir som sagt en utmaning. Min bästaste vän från Stockholm kommer hit och jag har inte träffat henne sen sommaren 08. Vi har bokat hotellrum för att verkligen lyxa till det för en helg och jag ser fram emot att bara spendera tid med en av de bästa människorna på denna jord. Vi båda har haft det tufft på sistone så det är dags för lite roligheter. Men som sagt, maten kommer nog bli lite hipp som happ. Vi får se, jag ska tänka på att äta så bra som möjligt för jag vill verkligen inte att den här veckan ska vara i onödan. :)

Jag hoppas ni får en trevlig helg mina vänner! ♥

2 liter vatten?

Åhh ni anar inte hur glad jag blir av alla era underbara kommentarer, verkligen! Jag kan garantera att jag hade inte orkat fortsätta kampen om det inte vore för den här bloggen, det är nog något av det bästa jag har startat för jag har kommit i kontakt med så mycket fina människor som jag annars aldrig hade gjort. TACK!

Jag skrev ju när jag började med hälsovakten att jag bara dricker och dricker men ändå så verkar det inte vara tillräckligt. Jag har alltid hört att man ska dricka 2 liter vatten om dagen och enligt programmet ska man egentligen dricka mer. Igår drack jag lite mer än 2 liter, idag har jag hitills druckit 1,4 liter och jag gör inget annat än att kissa!

Ska det verkligen vara såhär? Är jag fördömd till ett liv på toaletten en gång i timmen dygnet runt eller kommer det jämna ut sig med tiden? Chockar jag min kropp när jag plötsligt börjar dricka så mycket när jag aldrig har druckit speciellt mycket annars?

Jag var uppe på toa 4 gånger i natt och jag tycker inte det känns värt det när det stör min nattsömn eftersom jag har så svårt att sova/somna.

Hur dricker ni?

2 år sedan i repris: måndag 1

Jag har spenderat enormt mycket tid på mina tankar den här helgen. Jag har skrivit ur mig i min "dagbok" och jag har också skrivit ner mina mål och förändringar på ett papper som jag ska sätta upp synligt på väggen. Jag har visualiserat mig själv vid mållinjen och jag har verkligen gjort allt som man läser över allt att man ska göra för att lyckas.

Varenda gång jag skriver att jag ska börja om så är jag livrädd för att jag ska få kommentarer om att jag bara börjar om hela tiden utan att lyckas, men egentligen är det ju bara mina egna elaka tankar om mig själv för jag får verkligen bara superfina och stöttande kommentarer av er. Tack, jag är så glad för det. ♥

Men såhär ligger det till. Jag är fetare än vad jag var när jag började för 2 år sedan. Jag har gått upp ofantligt mycket i vikt och jag är åter igen och balanserar på gränserna till tresiffriga resultat på vågen. Jag vägrar hamna över. Det är ju för MIN skull jag vill göra det här, så varför ska det vara så svårt att hålla sig på banan? Den här gången är det rätt tid, våren knackar på dörren (fast det är fortfarande blankis på gångbanorna) och jag kommer klara det här nu. Jag ska må bra.Måttbandet:

Halsen: 36,5 cm
Överarm: 39 cm
Under byst: 98 cm
2 cm ö naveln: 104 cm
2 cm u naveln: 124 cm
Rumpan: 123 cm
Lår: 77 cm

Vikt:
98,4
BMI: 37,5


Min spegelbild.

Jag har aldrig egentligen hatat mitt utseende trots att jag alltid har känt mig stor och klumpig. Jag har inte heller tyckt om mitt utseende förutom kanske några minuter när man har gjort sig fin inför en speciell kväll eller så.

När jag hade gått ner som mest i slutet på sommaren 08 så tyckte jag om vad jag såg i spegeln. Trots att det låter lite konstigt så brukade jag dra händerna över min kropp just för att jag kändes så annorlunda, jag gillade att det inte bara var stort och bulligt överallt.

Nu när jag vet hur det kändes att se sig själv i spegeln då så kan jag inte hjälpa att hata det jag ser nu. Jag är så besviken på mig själv och när det syns så tydligt för alla att jag har misslyckats genom att gå upp allt igen så är det knappt som att jag vill sätta foten utanför dörren. Det är också av den anledningen jag har slutat att gå till gymmet. Hur dumt som helst men det är så det är.

Jag avskyr min spegelbild just nu. Men det är bara jag som kan göra något åt det. Den 10 mars 2008 började förändringen för mig sist, det kanske är en bra tidpunkt på året för mig att faktiskt satsa totalt nu. Jag hade aldrig kunnat ana då att 2 år senare skulle jag har gått ner och sen gått upp 17 kilo igen. Sanslöst. Men om 2 år igen så har jag förhoppningsvis gått ner 35 kilo och har stannat där.


RSS 2.0