Vårdgaranti.

Jag måste säga att antingen vet jag inte alls vad den innebär, den där vårdgarantin, eller så har jag faktiskt rätt att vara upprörd. Jag trodde att den innebar att man skulle få den hjälpen man behöver inom 90 dagar från och med den dagen man söker hjälp. Har jag det helt om bakfoten?

I november var jag hos läkaren och hon skickade remiss till öppen psyk här i kommunen. I mitten på december var jag där på en utredning där jag fick berätta om mitt liv från start till nutid plus lite till. I mitten på januari träffade jag en specialistläkare som skrev ner ännu lite mer och några dagar efter mitt besök hos henne så ringde hon och berättade att man hade kommit fram till att jag var i behov av en psykolog. So far so good.

Sen i januari har jag alltså väntat på att få en tid till en psykolog. Igår, över 3 månader efter den sista kontakten - 5 månader efter den första kontakten, så fick jag en tid hemskickad i brevlådan. OM EN MÅNAD! På denna lappen stod det ungefär såhär: Jag skickar denna tiden för att vi ska prata OM du behöver en psykologkontakt. Det är bara en planering och OM du fortfarande är i behov av det så sätts du på en väntelista där vi är två psykologer som kallar patienterna i tur och ordning. What the..? Hur länge ska jag behöva vänta egentligen? Jag är trött på att vänta.

På vårdguiden står det såhär:

Anser läkaren i den specialiserade vården att du behöver behandling ska den inledas så snart som möjligt – senast inom 90 dagar efter beslutet om behandling.


Läkaren beslutade ju faktiskt att jag var i behov av behandling och skulle få en psykolog. Alltså borde jag ju fått påbörjatt en behandling redan nu? Har jag helt fel?


Kommentarer
Postat av: ♥ Sussi's liv - En samisk fotoblogg ♥

Det är helt sjukt. Uppenbarligen behöver dom anställa mer folk innom vården, men icke det. Låter folk gå omkring utan hjälp. Tur att du ni är stark nog, men finns nog många som mår så dålig att dom hinner göra drastiska saker innan dom får hjälp. Hemskt hemskt hemskt!Men sökert ju inte hjälp för skojs skull, man söker ju hjälp för att man verkligen behöver det.Jag HATAR att gå till läkaren, för jag tycker aldrig man blir tagen på allvar. Dom gåner jag verkligen har mått så värdelöst att jag blivit tvingad dit har jag fått rådet att gå hem och ta en alvedon och vila typ.Men känner sig överkörd!

2010-04-30 @ 10:31:59
URL: http://sussisliv.blogg.se/
Postat av: Fattie

Eländigt är det minsta man kan kalla det. Men om jag inte minns fel så är det just inom psykiatrin köerna och väntetiderna är som längst.. Som med allting i vården får man ringa och tjata mycket, envisas med hur dunderallvarlig ens situation är, och om man känner att man verkligen inte KAN vänta så får man försöka åberopa vårdgarantin (har inte gjort det själv, men hört om andra som gjort det).I vilket fall hoppas jag du får hjälp snart, eller också härdar ut en månad till :/

2010-05-01 @ 16:40:17
URL: http://tjockasmalajag.blogspot.com/
Postat av: erica

Hej!

Det där låter himla lustigt tycker jag.

Jag har lite att säga. Eller ja. Haha :)Först, jag var överviktig och gick ner 28kg på drygt ett år, så allt är möjligt! Då åt jag bara mindre och rörde mig. Nu handlar det om kunskap. Kunskap är verkligen makt! Man är inte sugen på det man brukar vara om man vet vad det gör med kroppen.Och två.

Min mamma fixade en läkartid till mig på vår vårdcentral. Det var vanligt, sådär att man kunde boka tid, och fick tid samma dag. Då fick jag antidepp utskrivet och remiss till psykolog. Minns inte exakt hur lång tid det tog men inte mer än en månad. Jag blev då skickat till psykolog och har gått där sen augusti. Inga konstigheter. Förstår inte vad det är som blir tokigt när du söker? Kanske man åka in mer "akut" så som jag gjorde?

2010-05-02 @ 11:42:43
URL: http://suddenlythough.blogg.se/
Postat av: Helena

Lycka till med viktresan! Hittade din blogg idag och har surfat runt bland inläggen. Du är duktig! Fortsätt kämpa! :)

2010-05-05 @ 22:11:34
URL: http://sumomorsan.blogspot.com
Postat av: caroline

Just innom psyk är det extra svårt att få hjälp enligt mina erfarenheter tyvär.

2010-05-13 @ 12:34:52
URL: http://carolinesblogg.blogg.se/
Postat av: Det där med psyk är lite luddigt

Letade recept efter vad jag hade hemma och hittade din sida. Jag själv väntar på tid för behandling med en väntetid på 1-2 år. Psykvården är lite av en karusell så det gäller att ha tålamod./Röd

2010-06-14 @ 20:47:21
Postat av: Ylva

Vi måste få de ansvariga att ändra texten i vardguiden.se. Vi sköra, sårbara sjukliga blir hårt drabbade när tjänstemännen inte klarar av att genomföra de politiska besluten.

2010-08-14 @ 11:19:05
URL: http://vardgaranti.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0